خیاطی از مهارتهایی است که هم بانوان و هم آقایان به دنبال کسب آموزشهای آن هستند. نکته مهمی که در مورد آموزش خیاطی باید بدانید این است که هیچگاه برای یادگیری آن نباید عجله کنید. بلکه باید تمام مراحل آن را گامبهگام طی کنید. از طرفی دیگر این مراحل را باید از صفر شروع کرد. اگر از قبل آموزشهایی را دیدهاید، نیازی به گذراندن مجدد دورهها از ابتدا نیست. پس باید سطح خود را قبل از آموزش دیدن بسنجید. زیرا دورههای خیاطی بههمپیوسته و مکمل همدیگر هستند. در این نوشتار قصد داریم در مورد هنر دوختودوز و علاقه بشر به تولید پوشاک با شما صحبت کنیم.
آنچه در این مقاله میخوانید
آشنایی با هنر خیاطی
خیاطی هنر برش و دوختن پارچه است. یک خیاط ماهر باید خلاقیت، سلیقه، هنر و ظرافت خاصی داشته باشد تا بتواند محصول نهایی قابل قبولی ارائه دهد. این حرفه منحصر به دوختودوز شخصی نیست و یکی از مشاغل پردرآمد جهان محسوب میشود. برخلاف تصور خیلی از افراد، فراگیری و آموزش خیاطی کار زیاد دشواری نیست. اگر علاقه، استعداد و وقت کافی داشته باشید با آموزشهای مجازی و تهیه برخی دورههای رایگان، بهتدریج به فردی ماهر در این حوزه تبدیل میشوید. بهویژه در چند سال اخیر با گسترش آموزشهای مجازی و دسترسی راحت و آسان به اینترنت، پیشرفت و کسب مهارت در هر زمینهای برای همگان فراهم است.
اشتغال به حرفه خیاطی در منزل، یکی از پردرآمدترین کسبوکارهای خانگی از گذشته تا به امروز بوده است. همچنین یکی از پرکاربردترین حرفههاست که دارای زیرمجموعههای فراوانی است. شما بعد از یادگیری اولیه و اصول پایهای آن، میتوانید در یکی از این زیرمجموعهها به طور تخصصی و حرفهای مشغول فعالیت شوید. دوخت لباس مجلسی، دوخت لباس عروس، دوخت مانتو و شلوار اداری، دوخت سیسمونی و لباس نوزاد و کودک، دوخت کتوشلوار مردانه و بسیاری از رشتههای دیگر از جمله صدها مورد دوختودوز هستند. با تمرکز روی یک یا چند مورد و دریافت سفارش از شرکتها و مزونهای مختلف، میتوانید به یک برند معتبر تبدیل شوید.
آشنایی با تاریخچه خیاطی
خیاطی قدیمیترین هنر صنعت نساجی محسوب میشود. طبق گفته باستانشناسان این هنر به زمان پارینهسنگی میرسد. زمانی که بشر برای پوشاندن خود از سرما و گرما به استفاده از الیاف طبیعی و پوست حیوانات روی آورد. بشر اولیه با استفاده از دندان، شاخ و عاج حیوانات چیزی شبیه سوزنهای امروزی تولید کرد و با کوک کردن و چسباندن پوست حیوانات به یکدیگر پوشش مناسبی برای خود تهیه کرد. تا هزاران سال دوختودوز با دست انجام میشد. حتی تا زمانی که بشر به تولید چرخ ریسندگی دست پیدا کرد، اغلب پوشاک خود را با دست و هنر خلاقانه خود انجام میداد. ناگفته نماند امروزه نیز دوخت با دست، بهعنوان خیاطی باکیفیت و با سفارش بالا در جهان شناخته میشود.
با پیشرفت تکنولوژی و اختراع چرخ در قرن نوزدهم، صنعت خیاطی و دوختودوز تحول شگرفی پیدا کرد. کمکم چرخخیاطی به خانهها نیز راه پیدا کرد. حرفه دوختودوز در ابتدا شغل زنان بود. خیاطی از گذشته تا به امروز روند صعودی داشته است. این هنر در هیچ برههای از زمان حتی در زمان جنگهای جهانی نهتنها توقفی نداشته که پیشرفتهایی هم داشته است. به همین دلیل از آن بهعنوان یکی از پردرآمدترین مشاغل در جهان نام میبرند.
روشها و متدهای خیاطی
پیشرفت تکنولوژی و ظهور صنعت مد و فشن موجب بهوجودآمدن روشها و متدهای فراوانی در خیاطی شده است. از طرفی وجود متدهای متفاوت، باعث سردرگمی افراد مبتدی قبل از شروع فراگیری آموزش خیاطی میشود. اما رایجترین و متداولترین انواع روشها و متدهای خیاطی شامل موارد زیر است:
1. متد گرلاوین
یکی از روشهای قدیمی و درعینحال دقیقترین متدهای خیاطی است. در این روش تمام قسمتهای بدن اندازهگیری میشود و کمی پیچیده است. متد گرلاوین برای دوخت های خوش فرم و شیک توصیه میشود.
2. متد مولر
یکی از بهترین متدها، متد مولر است. متد مولر برگرفته از خیاطی آلمانی است که در ایران نیز طرفداران زیادی دارد. باوجودی که این متد بسیار دقیق است دارای ظرافت و پیچیدگی کمتری است. در این روش از همان ابتدا الگوهای مختلفی رسم میشود تا درنهایت کار بینقص تحویل مشتری داده شود، بهطوریکه نیاز به پرو لباس نیست.
3. متد ایتالیایی
روشی بسیار ساده و آسان که به طور مستقیم روی پارچه و بدون رسم الگو انجام میشود. در واقع سایزبندی الگوها از قبل تعیین شده است. عدم انعطافپذیری این متد نسبت به دیگر روشها، از نقاط ضعف روش ایتالیایی است.
4. متد متریک
در این متد، الگوی شخص طبق جدول سایزبندی 36، 38، 40، 42 و … تعیین میشود. در بین انواع متدها، متد متریک سادهترین و دقیقترین روش خیاطی است. اما به دلیل نیاز به انجام محاسبات و دستورالعملهای زیاد، دشوار به نظر میآید. این موضوع نباید باعث تردید شما در پیروی از این متد شود. زیرا نتیجه دوخت حاصل از این متد کاملاً بینقص، دقیق و سرعت دوخت در آن بالاست.
5. متد ABM
معروفترین متد خیاطی که از بزرگترین مزایای آن، سریع بودن دوخت در آن است. این روش برای دوخت لباسهایی با حجم بالا در کارگاهها توصیه میشود. متد ABM از نظر مصرف پارچه بسیار مقرونبهصرفه است. در این روش تمام الگوها بهصورت آماده بوده و فقط کافی است پارچه روی آن قرار بگیرد و برش داده شود.
6. متد فرانسوی
متد فرانسوی یکی از روشهای منحصربهفرد و خاص برای دوخت پوشاک است. در دورههای آموزش خیاطی، این روش برای دوخت لباسهای لاکچری توصیه میشود. زیرا در این متد، اندازهها کاملأ سفارشی و بادقت زیاد باید انجام شوند.
7. متد ایرانی
این روش تلفیقی از متدهای بالاست که توسط اساتید برجسته ایرانی به وجود آمده است. اکثر متدها خارجی هستند و مناسب با اندام ایرانیان نبود، استادان رشته خیاطی با ابتکارات و مهارتهای فوقالعاده خود، به رفع ایرادات و ایجاد تغییر روی متدها پرداختند تا به روشی بومی دست پیدا کردند. در این روش الگوهای ایرانی و جداول سایزبندی استانداردی تهیه شد که در سال 95 مورد تأیید نماینده سازمان ملل قرار گرفت. این روش در آموزشگاهها و دورههای آموزش خیاطی، تدریس میشود.
آشنایی با ابزار و تجهیزات خیاطی
ابزارها و تجهیزات متفاوتی برای یادگیری و آموزش خیاطی نیاز است. ما در اینجا تمام ابزارهایی که برای دوختودوز با الگو و همچنین دوخت حرفهای نیاز دارید را برای شما آوردهایم:
متر پارچهای
این نوع مترها بسیار منعطف بوده و برای اندازهگیری اندامهای بدن مناسب هستند.
قیچی
یک قیچی مرغوب، ضمن برش دقیق از خستگی دست و خرد شدن پارچه جلوگیری میکند.
صابون خیاطی
یکی از ابزارهای تخصصی برای انتقال الگو روی پارچه است.
کاغذ الگو
بهمنظور طیکردن دورههای آموزش خیاطی، خود را بینیاز از کاغذ الگو ندانید. حتی اگر در حال گذراندن دورههای حرفهای و پیشرفته هم هستید، کاغذ الگو یکی از ابزارهای ضروری برای شما خواهد بود.
سوزن
سوزنهای دستی در اندازههای مختلفی تولید میشوند. سایز و اندازه سوزن، ضخامت آن را نشان میدهد. برای دوخت پارچههای ضخیم از سوزنهایی با ضخامت بالا استفاده میشود.
سوزن مرواریدی
این نوع سوزنها نیز طیف وسیعی از سوزنها را در برمیگیرند. این سوزنهای دارای انتهای بزرگ و قابل دید و برای موارد مختلفی کاربرد دارند.
جاسوزنی
ابزاری بسیار مهم و ضروری برای نگهداشتن سوزنهاست. بهویژه هنگام آموزش خیاطی سعی کنید این وسیله کاربردی را حتماً همراه داشته باشید. محتوی جاسوزنی لانولین است که از زنگزدگی سوزن جلوگیری میکند.
نخ
عمدهترین ابزار کار یک خیاط که بدون آن کار خیاطی ممکن نیست. نخ سیاهوسفید را بهعنوان رنگهای پایه و اصلی همیشه همراه خود در کلاس آموزش خیاطی آماده داشته باشید.
بشکاف
حتی خیاطان ماهر هم از اشتباه مصون نیستند. از بشکاف برای بازکردن درزهای ناخواسته استفاده کنید. قسمت کوچک بشکاف، برای برش دوخت بهصورت تکتک استفاده میشود. قسمت گرد نیز امکان بازکردن درز بدون برش دادن پارچه را برای شما فراهم میکند.
ممنونم مقاله بسیار کاربردی بودم. یک سوال شما داشتم شما دوره آموزش خیاطی خوبی میشناسین تا معرفی کنین؟ من میخوام خیاطی یاد بگیرم و برای همین میخواستم به یک دوره خوب که همه مراحل خیاطی رو آموزش بده شروع کنم